vimsig.com

dag 03 – mina föräldrar

Min mamma och pappa möttes i Uppsala när de pluggade där tidigt 70-tal. Åtminstone pluggade mamma, jag tror att pappa gjorde det med. Mamma läste till textillärare då, ett yrke som hon fortfarande utövar i den kommun som anställde henne höstterminen 1977.

mamma

Mamma har berättat att de möttes när de kom cyklande (Uppsala är ju en cykelstad) och pappa vände och cyklade efter henne. De fikade och mamma säger att hon borde ha anat oråd när han dränkte getingar i läsken. Hon som var så rädd för getingar.

De gifte sig när de väntade mig och jag föddes som en fantastisk present på fars dag 1974. Själva äktenskapet varade till jag var 7 år gammal. Det var rätt uruselt länge innan. De är väldigt olika människor och pappa förstår sig inte på mamma alls och han gjorde henne ledsen. Inte för att han är elak, men de passade verkligen inte alls ihop.

pappa

Vi bodde i Uppsala ett år ungefär och sedan i Sollentuna i 1½ år eller så. Sen flyttade vi till Dalarna, närmare bestämt Mockfjärd. Där flyttade vi in i vad pappa säger var ”huset som var för dyrt för att någon av de infödda skulle vilja ha det”. När de skildes flyttade jag och mamma tvärs över älven, men kontakten med pappa gick utför då. Min och pappas anknytning var urusel, kanske för att jag nog är mest lik mamma till sättet. Efter det har det varit bara jag och hon länge. Min kontakt med pappa har gått upp och ner. Ett tag åkte jag ner till Stockholm (efter att han flyttat ner igen) var tredje helg. Det är jag glad för nu, för det grundade den kontakt vi har idag.

Sommaren innan jag började 7:an träffade mamma Stig. De har hängt ihop sedan dess och gifte sig förra hösten. Inga förhastade beslut här inte, utan det tog 22 år att komma dit. Stig är en fantastisk människa. Han fanns närvarande och funkade som en pappa för mig utan att någonsin tränga sig på och ”spela pappa”. Han bara fanns där som en trygghet helt enkelt. Jag är fruktansvärt lycklig att mamma träffade honom. De passar enormt bra ihop.

stig

Pappa är också omgift. Jag har två halvsyskon där, men de ska jag ju berätta om i ett senare inlägg i temabloggen. Han har också hittat någon han passar ihop med, så jag säger att skilsmässan var det bästa som kunde hända. Nu mår de bra båda två.

Mamma och jag är nära varandra. Vi pratar i telefon ofta och träffas en hel del. Pappas och min kontakt är ganska sporadisk, men utan krav. Det kan gå månader mellan det att vi pratar, men när vi gör det så är det om ditt och datt och inga problem. Det känns bra att ha kommit hit.