vimsig.com

abstinens

solen

Jag har total abstinens. I ett ryck häromdagen fick jag för mig att det kanske är mjölken som gör att jag blir så svälld och öm i magen mest hela tiden. Den som känner mig vet att jag dricker löjliga mängder mjölk, vi pratar om liter/dag… liter i plural…

Så nu dricker jag vatten till maten och jag sitter och funderar på vad jag ska byta ut min frukost-oboy mot. Hur många sorters te kan man prova innan man ger upp? Finns det nån laktos-fri variant man kan blanda oboy på? *suckar* Eller törs man dricka ett glas om dagen? Om jag låtsas att jag bara gör det för kalcium och annat nyttigt i?

Lyssnar på:
– Delta Goodrem – Lost Without You

9 Comments

 1. lisa

  Hej hittade hit genom en länk om tisdagstema.
  Läste om ditt mjölkprobs, det finns en laktosfri variant som Valio gör. Den smakar precis som vanlig mellanmjölk gör. Den står inte tillsammans med vanliga mjölken i affären utan i hyllan bland laktosfria produkter i kylen.

  Tyvärr måste jag nog säga att du ska kolla innehållsförteckningen på oboyen för den kan innehålla laktos. Minns inte själv om den gör det men kolla. Det finns jättemycket som är laktosfritt.

  Måste oxå tipsa om en tablett som finns på apoteket som heter Lactrase den kan man ta i samband med intag av mjölkprodukter och neutraliserar då laktosen.

  Man kan även hälla pulvret i kapseln i mjölkpaketen och på så sätt slippa svälja piller.

  Oj nu blev det en hel roman ;-)

 2. crrly

  Rekommenderar annars havredryck (t ex Solhavre) eller Sojadryck. Inte jättegoda om du dricker dem naturella men helt okej (inte minst för samvetet; inga kor tvångsmjölkas!) med t ex chokladpulver i.

 3. Åsa G

  Hej Maria! Havremjölken är inte alls dum och den finns också i chokladsmak som är riktigt god! Tyvärr kan oboyen innehålla spår av mjölk varför jag tipsar dig om chokladhavremjölken!

 4. Elise

  Jag kan också rekommendera havremjölk, det tycker jag är ganska smaskigt! Den står inte heller bland vanlig mjölk, i min affär står den vid sojaprodukterna.

  Men borde du inte testa dig för laktosallergi innan du slutar med något som du verkar tycka mycket om? Jag menar, det vore ju synd om du slutar i onödan.

 5. caya

  ja solhavre eller oatlys färdigblandade chokladdryck
  mumsigt :)

  prova att utesluta alla mjölkprodukter (verkligen _alla_) i tre veckor. prova att äta/dricka lika mkt under tre dagar. blir du dålig igen, uteslut mjölk igen. prova efter ett år.

  är du mjölkallergiker är chansen liten att du ska kunna dricka ett glas om dagen utan att bli dålig av det :(

  caya
  (mjölkproteinsallergisk mamma till en total mjölkallergiker)

 6. Maria

  Fast jag tror inte att jag inte tål mjölk alls. För jag upplever bara problem när jag dricker mycket. Och med tanke på att jag brukar dricka någon liter om dan så… Så jag har dragit ner och nu mår jag bättre iaf. Ska testa att fortsätta så till att börja med.

 7. Cam

  Klart att det finns annat att blanda med – vanlig låglaktosmjölk från Arla eller helt laktosfritt alternativ finns också (svinigt dyrt dock med närmare 20 kr/liter) … havremjölk kan jag INTE rekommendera – om man inte gillar sånt som flockar sig på ytan i glaset då *hmf* Är själv laktosintolerant – så jag har testat en del ….

 8. Cam

  P.S. har läst ingen omvriga kommentarer här nu också … och måste bara påpeka att det inte går att ”testa sig för laktosallergi” är det laktosen man inte fixar så är det mjölksockret man har svårt att spjälka i tarmen … men det kan Lactrace-tabletter från Apoteket hjälpa till med (de är dock inte jättebilliga). Får man laktosintolerans konstaterat via laktosbelastning (man får dricka laktoslösning & sen blir stucken i fingrarna en gång/15 min under ett par timmar) kan man dock få recept på Lactrase via dietisten och då betalar man bara 50% … finns dock andra tillverkare av samma preparat som är betydligt billigare också!! Är det inte mjölksockret så är det mjölkproteinet … men då tvivlar jag på att du hade klarat av sådana mängder mjölk … I första hand får man dock alltid prova sig fram genom att utesluta produkter som innehåller laktos – det kan också innefatta smöret på smörgåsen … men det finns såklart även där laktosfria alternativ ….

 9. Maria

  Jo jag tror inte heller att det är mjölkproteinet. Jag har ju druckit mellan 1-2 liter per dag förut och har mest märkt att jag blivit svälld och fått ont efter att jag druckit mycket. Nu när jag dragit ner kraftigt känns det mycket bättre, och då har jag ändå fått i mig lite i matlagning.

  Jag får väl lov att acceptera att åldern hunnit ifatt mig. Jag kan inte låtsas att jag är en kalv längre. *ler*

Comments are closed.