vimsig.com

tjejsnack v.48

Jul, jul, strålande jul!

1. Vilken är din favorit bland julsångerna?
Gläns över sjö och strand. Med kör och stämmor, och ett rejält crescendo. Men det måste vara stämmor, annars blir det bara platt och trist.

2. Sänder du många julkort, alltså riktiga?
Nej inte nu för tiden. Nu mailar jag de flesta och skickar vanliga till datorlösa släktingar.

3. Plastgran eller äkta vara?
Plastgran. Jag brukade ha en riktig, men jag tröttnade på att hitta barr överallt.

4. Vilken är din favorit bland juldekorationerna, gran, bock, tomte, strumpa osv.?
Oj, ingen aning. Jag är löjligt förtjust i min adventsstjärna. Det är en Våmhus-stjärna och jag vårdar den ömt och saknar den resten av året.

5. Vem är din favorit bland tv:s julvärdar?
Jag vet inte riktigt. Jag har inte haft nån koll på de som varit efter Arne Weisse så jag kan inte riktigt jämföra.

3 Comments

 1. Anna

  Men! Du kan ju inte tycka bäst om plastgranar, människa! :)

 2. Lotto

  Här är en lite fakta om Tomten som kanske kan roa…

  För det första:
  Inga kända renar kan, vad vi har förstått, flyga – men det finns faktiskt 300.000 arter av levande organismer som ännu inte har blivit klassificerade, och bara för att de flesta av dessa organismer är insekter och anda smådjur, så behöver ju inte detta betyda att det inte kan finnas flygande renar som endast jultomten har sett…
  För det andra:
  Det finns 2 miljarder barn (människor under 18 år) i världen – men då jultomten inte verkar bry sig om att ge några julklappar till muslimska, hinduiska, judiska eller buddhistiska barn, reduceras detta till endast 15% av det totala barnantalet, som enligt Svensk Statistisk årsbok blir 321 miljoner. I medeltal finns det ca 3,5 barn per hushåll, vilket ger oss att det finns 91,8 miljoner hem. Och för att förenkla det hela ytterligare, så antar vi att det finns åtminstone ett snällt barn per hushåll. Tack vare olika tidszoner och jordens rotation har jultomten 31 timmars arbetsdag. Detta endast om han färdas åt väster, vilket verkar mest logiskt. Det blir då exakt 822,6 besök per sekund. Tolkar man detta ordagrant, kommer man till slutsatsen att på en tusendels sekund så måste jultomten parkera släden hoppa ur, klättra ned för skorstenen, fylla sockorna med julklappar, lägga resten under julgranen, äta upp all överbliven mat (i form av vedervärdig, kall gröt), klättra upp igen genom skorstenen, sätta sig i släden och flyga till nästa hem. Om vi då antar att dessa 91,8 miljoner är jämt fördelade på jordens yta (vilket vi självklart vet är totalt orealistiskt, men som tillfredsställer avsikten med våra beräkningar), pratar vi nu om 1,26 kilometer per hushåll, vilket ger en total ressträcka på 11,5 miljoner mil, om vi inte räknar med att tomten måste ner någon gång på dygnet och utföra de behov som de flesta levande organismer gör minst en gång om dagen, plus att äta osv. Då kan man med en enkel ekvation räkna ut att jultomtens släde färdas med en hastighet av 1050 kilometer per sekund, dvs mach 3000. Bara för att jämföra, så kan vi nämna att det snabbaste fordonet som någonsin konstruerats, rymdsonden Odysseus, färdades med den löjliga hastigheten 44,1 kilometer per sekund. En vanlig genomsnitts ren kan prestera hela 0,0067 km/s.
  För det tredje:
  Om man tar hänsyn till lasten på släden, tillför man något mycket intressant till våra beräkningar. Vi kan antaga, utan att förlora allt för stor precision att varje barn får en medium lego ask i julklapp. Detta medför då att jultomtens lilla pittoreska släde skulle ha en icke relativistisk massa på 321.300 ton. Och då har vi ju inte ens räknat med jultomtens vikt, och den är ju enligt alla sägner hyfsat rejäl. På land kan ingen konventionell ren dra mer än 135 kg. även om man skulle tillåta tomtens renar (eftersom de ändå kan flyga) att ha en dragkraft som är 10 gånger så stor, så skulle det inte räcka med nio eller tio renar – det behövs 214.200 smäckra små renar. Dessa nämna fakta ökar ekipagets massa till 353.430 ton. Vilket är, om man jämför, ca 50 gånger Eiffeltornets totala massa. Inklusive en eller annan kvarglömd japan med tillhörande kamera.
  För det fjärde:
  321.000 ton julklappar, 214.200 renar och en jävelstor jultomte som färdas i Mach 3000 framkallar ett enormt luftmotstånd. Första paret renar kommer att absorbera en värmeenergi av 14,3 terajoule. Per sekund. Var och en. Båda kommer ögonblickligen att förvandlas till plasma och exponera renarna som återfinns bakom. På mindre än 4,26 tusendelar kommer hela ekipaget att förvandlas till ren strålning. Dessutom kommer de skapa en öronbedövande ljudbang som dödar allt, som är större än ett vimmelkvalster, inom en radie på två mil.
  Inte nog med det – jultomtens renar kommer vid normal aerob förbränning förbruka så mycket syrgas att ett globalt lågtryck kommer slita ur lungorna på varenda jävel i hela världen.
  Är det snällt? Är det snällt? Nå ja, jultomten, han kommer inte precis att få njuta av färden. Jag skulle vilja påstå att den bitvis är ganska påfrestande. Den centrifugalkraft som jultomten kommer att utsättas för på grund av jordens rotation är ca 17.500 G. Dvs en knas-bantad tomte på 112 kg utsätts för en kraft av 4.315.015 kg. Vilket är löjeväckande mycket. Med en sådan centrifughastighet skulle man tom kunna pressa juice ur ett schysst granitblock…
  Så sammanfattningsvis: Om jultomten någonsin varit så korkad och verkligen leverat julklappar på julafton, så är han äckligt död nu.

 3. Maria

  Anna: Nja, inte bäst kanske. Jag älskar riktiga granar. Men eftersom jag är den som städar hos mig så föredrar jag plastgranen, åtminstone just nu. Om jag någonsin i framtiden kommer att få möjligheten att bo ihop med någon (och då menar jag inte Agda på ålderdomshemmet) som hjälper till att städa så kan jag gladeligen gå över till riktig gran igen.

  Lotta: Whoa! Vilken julstämning man får!! *ler* Fast jag vet vem tomten är… min styvfar. Fast bara i trakten där de bor, och inte i mer än en handfull hus då förstås. Man måste också ta med i beräkningarna att tomten har en förmåga att bli bjuden på nåt litet drickbart för att liksom stärka honom för färden… så på julaftons kväll brukar tomten vara ganska glad. *s*

Comments are closed.